Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU se strinja s kompromisom COP27, da se ohranijo cilji Pariškega sporazuma

Včeraj se je v Šarm el Šejku v Egiptu končala konferenca ZN o podnebnih spremembah COP27.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Comission, in the the UN Climate Conference (COP27) in Egypt

Na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP27 v Šarm el Šejku v Egiptu, ki se je končala včeraj, je Evropska komisija pokazala ambicijo in prožnost za ohranitev ciljev Pariškega sporazuma ter omejitev globalnega segrevanja na 1,5 °C. Pripomogla je tudi k ureditvi financiranja za pomoč ranljivim skupnostim pri soočanju z izgubo in škodo zaradi podnebnih sprememb.

Po besedah predsednice Komisije Ursule von der Leyen je konferenca COP27 potrdila, da svet ne bo nazadoval pri izvajanju Pariškega sporazuma, storjen pa je bil tudi pomemben korak k podnebni pravičnosti.

Za blažitev podnebnih sprememb so se pogodbenice dogovorile, da je treba za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 °C hitro, temeljito in trajno zmanjšati svetovne emisije toplogrednih plinov – do leta 2030 bi jih morali zmanjšati za 43 % glede na raven iz leta 2019. Poudarile so tudi, da lahko to v tem kritičnem desetletju dosežemo le s pospešenim ukrepanjem. Ponovile so poziv Glasgowskega podnebnega pakta, naj se nacionalno določeni prispevki do konca leta 2023 po potrebi posodobijo za uskladitev s temperaturnim ciljem iz Pariškega sporazuma. 

Za pomoč državam v razvoju, ki so še posebej izpostavljene škodljivim učinkom podnebnih sprememb, bo vzpostavljen nov način financiranja, ki vključuje nov sklad s poudarkom na odpravljanj izgub in škode. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
21. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji