Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2024Predstavništvo v Sloveniji

EU in socialni partnerji zavezani krepitvi socialnega dialoga

Evropska komisija, belgijsko predsedstvo Sveta EU in evropski socialni partnerji so včeraj na vrhu socialnih partnerjev v Val Duchesse podpisali »tristransko deklaracijo za dinamičen evropski socialni dialog«.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, in the Val Duchesse Social Partners Summit

Deklaracija se zavzema za obnovitev zaveze za okrepitev socialnega dialoga na ravni EU in za združitev moči pri reševanju ključnih izzivov, s katerimi se soočajo naša gospodarstva in trgi dela. Cilj tega je podpirati uspešnost podjetij, kakovostna delovna mesta in storitve ter boljše delovne pogoje.

Socialni dialog, torej dialog med predstavniki delavcev in podjetij, je temeljni element evropskega socialnega modela, ki prispeva h gospodarski blaginji, boljšim življenjskim in delovnim pogojem, spodbujanju konkurenčnosti med podjetji EU ter lajšanju predvidevanja in obvladovanja sprememb, na primer v okviru zelenega in digitalnega prehoda.

V okviru zaveze za okrepitev socialnega dialoga so se udeleženci vrha dogovorili, da bodo obravnavali pomanjkanje delovne sile in spretnosti; evropskemu socialnemu dialogu dali osrednje mesto v naši skupni prihodnosti; ustanovili položaj evropskega odposlanca za socialni dialog in začeli pripravljati pakt za evropski socialni dialog.

»Socialni dialog ima v našem edinstvenem evropskem socialnem gospodarstvu osrednjo vlogo. Jacques Delors je tukaj v Val Duchesse pred 39 leti zasnoval evropski socialni dialog in se mu nato skrbno posvetil. Danes smo se znova zbrali v Val Duchesse, da bi nadaljevali to tradicijo. V deklaraciji smo se zavezali, da si bomo skupaj prizadevali za krepitev socialnega dialoga in s skupnimi močmi reševali ključne izzive našega časa, kot je pomanjkanje delovne sile in spretnosti. Le združeni lahko še naprej iščemo pravične in skupne rešitve, ki bodo koristile tako evropskim delavcem in delavkam kot tudi konkurenčnosti,« je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji