Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

EU sprožila pravna postopka proti Združenemu kraljestvu

Evropska komisija je proti Združenemu kraljestvu začela dva postopka zaradi kršitve mednarodnega prava in predstavila dodatne podrobnosti o možnih rešitvah za olajšanje pretoka blaga med Veliko Britanijo in Severno Irsko.

Press conference by Maroš Šefčovič, Vice-President of the European Commission, on the Protocol on Ireland and Northern Ireland

Prvi postopek zadeva neizpolnjevanje obveznosti v skladu s sanitarnimi in fitosanitarnimi pravili EU. Združeno kraljestvo zlasti ne izvaja potrebnega nadzora in ne zagotavlja ustreznega osebja in infrastrukture na mejnih kontrolnih točkah na Severnem Irskem.

Drugi postopek pa je Komisija sprožila, ker Združeno kraljestvo EU ni predložilo nekaterih podatkov trgovinske statistike v zvezi s Severno Irsko, kot določa Protokol.

Komisija je danes predstavila tudi dodatne podrobnosti o možnih rešitvah, ki jih je oktobra 2021 predlagala za lažji pretok blaga med Veliko Britanijo in Severno Irsko. Združeno kraljestvo poziva, naj resno in konstruktivno sodeluje pri teh besedilih.

Komisija bo ob tem tesno sodelovala in stalno razpravljala z Evropskim parlamentom in Svetom.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
15. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji