Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. januar 2021

EU zahteva odpravo nezakonitih indonezijskih izvoznih omejitev za surovine, potrebne za proizvodnjo nerjavnega jekla

Evropska unija pri Svetovni trgovinski organizaciji (STO) zahteva odpravo nezakonitih izvoznih omejitev, ki jih je uvedla Indonezija za surovine, potrebne za proizvodnjo nerjavnega jekla. Z januarjem 2020 je Indonezija uvedla popolno prepoved izvoza nikljeve rude in jo s tem zadržala za proizvodnjo nerjavnega jekla v Indoneziji.

Poleg tega Indonezija uveljavlja zahtevo po domači predelavi nikljeve in železove rude, ki od izvoznikov terja, da pred izvozom svojih surovin v Indoneziji opravijo nekatere postopke predelave ali čiščenja. To dodatno neupravičeno omejuje izvoz nepredelanih surovin.

Izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal: »EU je po večkratnih poskusih reševanja tega vprašanja neposredno z Indonezijo zdaj prisiljena ukrepati in to vprašanje predložiti STO. Nobena članica STO ne sme na ta način omejiti izvoza surovin in uvesti nezakonitih omejitev, ki dajejo prednost domačim proizvajalcem. Sprejeli bomo vse možne ukrepe za podporo našim jeklarskim gospodarskim subjektom v teh težkih razmerah.«

Medtem ko je industrija EU dosegla najnižjo raven proizvodnje nerjavnega jekla v zadnjih 10 letih, kaže, da bo Indonezija za Kitajsko postala druga največja proizvajalka na svetu, razlog za to pa so prav nepoštene in nezakonite prednosti, kakršne se izpodbijajo v tem sporu.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. januar 2021