Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

EU želi vodilno globalno vlogo pri podpiranju partnerstev za raziskave in inovacije

research_and_innovation.jpg
© EU
Evropska komisija je danes sprejela sporočilo o svojem globalnem pristopu k raziskavam in inovacijam, strategiji Evrope za mednarodno sodelovanje v spreminjajočem se svetu.

EU namerava s tem prevzeti vodilno vlogo pri podpiranju mednarodnih partnerstev na področju raziskav in inovacij ter zagotoviti inovativne rešitve za zelene, digitalne in zdrave družbe.

Izvršna podpredsednica Komisije Margrethe Vestager, pristojna za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je povedala: »Odprtost je vedno bila temelj našega sodelovanja s preostalim svetom. Naš odziv na pandemijo je pokazal koristi bolj odprte znanosti, izmenjave podatkov in rezultatov v korist ljudi v Evropi in drugod po svetu. Ta strategija nam bo pomagala ustvariti globalno kritično maso raziskav in inovacij, da bomo lahko našli rešitve za današnje pereče globalne izzive.«

Za odlične raziskave je nujno sodelovanje najboljših strokovnjakov z vsega sveta. To je strateška prednostna naloga za EU. Vendar se mednarodno sodelovanje na področju raziskav in inovacij odvija na spremenjenem svetovnem prizorišču, kjer se geopolitične napetosti povečujejo, človekove pravice in temeljne vrednote pa se postavljajo pod vprašaj.

Več informacij

Datum objave
18. maj 2021