Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: digitalno desetletje

Večina Evropejcev meni, da bodo digitalne tehnologije ključnega pomena v njihovem vsakdanjem življenju, kaže nedavna raziskava Eurobarometer.

Digital EU (Fotto: napis Digital EU s serijo emojiev, ki ponazarjajo različna področja digitalizacije)

Štirje od petih vprašanih menijo, da digitalne tehnologije postajajo vse pomembnejše v vsakdanjem življenju in da bi morala Evropa sprejeti več ukrepov za zagotovitev uspešne digitalne preobrazbe, s čimer bi potrdila vizijo in politiko digitalnega desetletja Evrope. Večina anketiranih tudi podpira boljšo povezljivost in kibernetsko varnost ter večje izobraževanje in usposabljanje za razvoj digitalnih znanj in spretnosti. Vendar jih le polovica meni, da so digitalne pravice in načela v Evropi dobro zaščiteni. Še posebej so zaskrbljeni, ko gre za varnost otrok in mladih. 

Program politike digitalnega desetletja določa skupne cilje za leto 2030, ki temeljijo na skupnih evropskih vrednotah. Osredotoča se na štiri glavne točke: digitalna znanja in spretnosti, digitalna infrastruktura, digitalizacija podjetij in digitalne javne storitve. V okviru digitalnega desetletja se bo vsako leto ocenjeval napredek pri doseganju ciljev EU ter pri izvajanju digitalnih pravic in načel. 

Več:

Več informacij

Datum objave
14. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji