Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. julij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: gostovanje kot doma

Raziskava Eurobarometer o gostovanju kaže, da je več kot 81 % prebivalcev EU, ki so v zadnjih dveh letih potovali po državah EU ter Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem, imelo koristi od klicanjapošiljanja sporočil in uporabe mobilnih podatkov.

Raziskava Eurobarometer o gostovanju kaže, da je več kot 81 % prebivalcev EU, ki so v zadnjih dveh letih potovali po državah EU ter Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem, imelo koristi od klicanjapošiljanja sporočil in uporabe mobilnih podatkov brez dodatnih stroškov.

Glede na anketo 72 % anketirancev potuje le enkrat ali dvakrat letno28 % pa pogosteje. Več kot 80 % vprašanih je potrdilo, da možnosti gostovanja kljub omejitvam, znanim kot »politika poštene uporabe«, zadostujejo za kritje potreb med potovanjem. Kljub temu kar 49 % uporabnikov v izogib doplačilu občasno omejuje porabo podatkov ali izklopi podatkovno gostovanje ali mobilni telefon med bivanjem v tujini. Ozaveščenost o koristih gostovanja bi bilo zato še vedno mogoče izboljšati.

Komisija bo ugotovitve Eurobarometra upoštevala pri pregledu pravil o politiki poštene uporabe, ki zagotavljajo, da operaterji svojim potrošnikom med potovanjem ponujajo mobilne podatkovne storitve po domačih cenah. 

Več:

Več informacij

Datum objave
3. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji