Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. marec 2021

Eurobarometer: Konferenca o prihodnosti Evrope bo pozitivno vplivala na demokracijo v EU

Evropska komisija in Evropski parlament danes objavljata prvo raziskavo Eurobarometra, ki je bila opravljena po skupnem naročilu obeh institucij. Posebna raziskava Eurobarometra o prihodnosti Evrope je bila opravljena med 22. oktobrom in 20. novembrom 2020 v 27 državah članicah EU.

Raziskava, objavljena pred podpisom skupne izjave o konferenci o prihodnosti Evrope, je razkrila, da velika večina (92 %) državljanov in državljank vseh držav članic zahteva, da se njihov glas bolj upošteva pri odločitvah v zvezi s prihodnostjo Evrope.

Cilj konference o prihodnosti Evrope je točno to: ustvarila bo nov javni forum za odprto, vključujočo, pregledno in strukturirano razpravo z Evropejci in Evropejkami o vprašanjih, ki so zanje pomembna in vplivajo na njihovo vsakdanje življenje.

Tri četrtine Evropejcev meni, da bo konferenca o prihodnosti Evrope pozitivno vplivala na demokracijo v EU: 76 % vprašanih se strinja, da predstavlja pomemben napredek na področju demokracije v EU (25 % jih je odgovorilo „povsem se strinjam“, 51 % pa „večinoma se strinjam“), pri čemer je tega mnenja velika večina vprašanih v vseh državah članicah EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. marec 2021