Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer o poštenem zelenem prehodu

Večina Evropejcev in Evropejk se strinja, da pri zelenem prehodu ne bi smel biti nihče zapostavljen (88 %), kaže nedavna raziskava Eurobarometer o poštenem zelenem prehodu. Prav tako jih večina čuti osebno odgovornost za ukrepanje (77 %).

Flash Eurobarometer - mladi

Polovica Evropejcev (50 %) se strinja, da EU stori dovolj za zagotovitev pravičnega prehoda na zeleno gospodarstvo. 50 % jih tako meni o regionalnih, mestnih ali lokalnih javnih organih, 47 % o nacionalni vladi in 43 % o podjetjih. Kar zadeva priložnosti, ki jih ponuja zeleni prehod, se skoraj šest od desetih anketirancev strinja, da bodo politike za boj proti podnebnim spremembam ustvarile več novih delovnih mest, kot jih bodo odpravile, 61 % pa jih meni, da bodo ta delovna mesta kakovostna.

Vendar jih le malo več kot polovica pravi, da lahko s svojimi trenutnimi znanji prispevajo k zelenemu prehodu. Državljane skrbi tudi cenovna dostopnost trajnostne energije, izdelkov in storitev. Manj kot polovica jih je prepričana, da bodo do leta 2050 cenovno dostopna vsem, tudi revnejšim. Kar zadeva cene energije, 93 % vprašanih meni, da je trenutna raven cen energije za ljudi v njihovi državi resen problem.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji