Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: Obramba in energetska neodvnisnost sta za Evropejce ključni prednostni nalogi EU

Danes objavljena raziskava Eurobarometer kaže, da Evropejci in Evropejke močno podpirajoskupno varnostno in obrambno politiko in pričakujejo, da bo EU postopoma odpravila svojo odvisnost od ruskih virov energije.

Zaragoza Military Airbase, Spain

Raziskava potrjuje tudi veliko podporo odzivu EU na rusko agresijo na Ukrajino.

Večina vprašanih (59 %) je zadovoljna z odzivom EU na rusko invazijo na Ukrajino in z odzivom svoje vlade (57 %). Največ podpore (93 %) so deležni humanitarni ukrepi, medtem ko gospodarske sankcije proti ruski vladi, podjetjem in posameznikom podpira 80 %, financiranje dobave vojaške opreme Ukrajini pa 70 % vprašanih.

Velika večina vprašanih (81 %) podpira skupno obrambno in varnostno politiko EU. Poleg tega jih 93 % meni, da bi morale države EU pri obrambi ozemlja EU delovati skupaj, medtem ko jih 83 % zagovarja krepitev obrambnega sodelovanja.

Podatki nadalje kažejo, da 87 % anketiranih podpira čimprejšnje zmanjšanje odvisnosti od ruskih virov energije, 85 % pa jih podpira obsežne naložbe EU v obnovljive vire energije.

V zvezi s koronavirusno pandemijo danes objavljeni Eurobarometer kaže, da je večina vprašanih zadovoljna s pristopom EU k strategiji cepljenja (58 %) ter odzivom v svoji državi (59 %).

Več:

Več informacij

Datum objave
15. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji