Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: podnebne spremembe najresnejši svetovni problem

Danes objavljeni podatki raziskave Eurobarometer kažejo, da evropski državljani in državljanke menijo, da so podnebne spremembe najresnejši problem, s katerim se sooča svet.

Eurobarometer: podnebne spremembe najresnejši svetovni problem

Kar 93 % vprašanih na ravni EU27 meni, da so podnebne spremembe resen problem (v Sloveniji 92 %), 78 % pa podnebne spremembe vidi kot zelo resen problem (V Sloveniji 77 %). Na vprašanje, kateri je najresnejši svetovni problem, je na ravni EU27 več kot četrtina (29 %) izbrala bodisi podnebne spremembe (18 %) bodisi degradacijo narave (7 %) oziroma z onesnaževanjem povezane zdravstvene težave (4 %). V Sloveniji je podnebne spremembe izbralo 11 % vprašanih, degradacijo narave 16 % vprašanih in z onesnaževanjem povezane zdravstvene težave 7 % vprašanih.

Kar zadeva odziv politike, se devet od desetih Evropejcev in Evropejk (90 %) strinja, da bi bilo treba emisije toplogrednih plinov čim bolj zmanjšati, preostale emisije pa izravnati, da EU do leta 2050 postane podnebno nevtralna (v Sloveniji 89 %). Skoraj devet od desetih Evropejcev in Evropejk (87 %) meni, da je pomembno, da EU določi ambiciozne cilje za večjo uporabo energije iz obnovljivih virov (v Sloveniji 93 %), in enak odstotek jih tudi meni, da je pomembno, da EU zagotavlja podporo za izboljšanje energijske učinkovitosti (v Sloveniji 92 %).

Izvršni podpredsednik Komisije za evropski zeleni dogovor Frans Timmermans je povedal: «Podpora podnebnim ukrepom ostaja visoka kljub pandemiji in ekonomskim težavam, ki pestijo naše državljane in državljanke. Evropejci in Evropejke se zavedajo dolgoročnih tveganj zaradi podnebne krize in izgube biotske raznovrstnosti, zato od industrije, vlad in Evropske unije pričakujejo ukrepanje. Izsledki te raziskave Eurobarometer so poziv politikom in podjetjem, naj združijo moči, za Evropsko komisijo pa pomenijo dodatno spodbudo za dokončanje zakonodaje ,Pripravljeni na 55ʻ, ki jo bomo predstavili pozneje ta mesec, da zagotovimo uresničitev naših podnebnih ciljev.»

Več:

Več informacij

Datum objave
5. julij 2021