Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: podpora EU narašča

Danes objavljena standardna raziskava Eurobarometer kaže na porast zaupanja v EU ter močno podporo odzivu EU na rusko invazijo na Ukrajino in energetski politiki EU.

Eurobarometer: podpora EU narašča

Raziskava Eurobarometer, ki je bila opravljena poleti 2022, kaže, da je 65 % Evropejcev in Evropejk optimističnih glede prihodnosti EU, kar je 3 odstotne točke več kot pred ruskim napadom na Ukrajino. 47 % jih pozitivno gleda na EU (+3 odstotne točke), 36 % nevtralno, 16 % pa negativno.

Vprašani tudi odločno podpirajo odziv EU na rusko agresijo proti Ukrajini. Največ podpore uživa humanitarna pomoč (92 %), sledi pa sprejem ljudi na begu iz Ukrajine (90 %). Gospodarske sankcije podpira 78 % vprašanih, 68 % pa jih podpira financiranje oskrbe Ukrajine z vojaško opremo.

Velika večina vprašanih se strinja, da bi morala EU vlagati v energijo iz obnovljivih virov (87 %), zmanjšati svojo odvisnost od ruskih virov energije (86 %) in hitro napolniti skladišča plina, da bi omogočili neprekinjeno oskrbo s plinom pozimi (86 %).

Pozitivno dojemanje gospodarskega stanja se je od začetka leta zmanjšalo za pet odstotnih točk in zdaj znaša 40 %. Vendar podpora evru narašča: 80 % (+3 odstotne točke) vprašanih v evrskem območju podpira evropsko ekonomsko in monetarno unijo z enotno valuto.

Evropejce in Evropejke najbolj skrbijo rast cen, višja inflacija in rast življenjskih stroškov (34 %) ter oskrba z energijo (28 %). Vprašani imajo še vedno pozitivno mnenje o odzivu EU in njenih držav na pandemijo koronavirusa.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
6. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji