Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: Pomanjkanje znanj in spretnosti je resen problem

Rezultati najnovejše raziskave Eurobarometer kažejo, da je pomanjkanje znanj in spretnosti eden najresnejših problemov za mala in srednja podjetja (MSP) v EU.

Evropsko leto spretnosti

Izziv pomanjkanja znanj in spretnosti se je z leti povečal in zdaj zajema vse države članice EU in vse gospodarske sektorje.

Pomanjkanje znanj in spretnosti na različne načine vpliva na MSP, kar povzroča večjo delovno obremenitev obstoječega osebja, izgubo prodajnih priložnosti ter manjšo dobičkonosnost in rast. MSP se najpogosteje soočajo s pomanjkanjem znanj in spretnosti tehnično usposobljenega osebja (kot so laboratorijski delavci, mehaniki itd.) (42 % vprašanih na ravni EU, 30 % vprašanih na ravni Slovenije). Kot način reševanja težav so MSP že poskušala najeti osebje z ustreznim znanjem iz drugih držav članic (14 % na ravni EU, 12 % na ravni Slovenije) oziroma osebje iz držav zunaj EU (16 % na ravni EU, 13 % na ravni Slovenije). Jezikovne in birokratske težave so bile opredeljene kot glavne ovire za povečanje zaposlovanja usposobljenega osebja po vsej EU.

Raziskava je koristno orodje za razumevanje vpliva pomanjkanja znanj in spretnosti na MSP in bo prispevala k oblikovanju politik Komisije. Predstavljena bo na letni skupščini MSP EU, ki poteka od 13. do 15. novembra v Bilbau v Španiji in je vodilni dogodek EU za MSP. 

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je pojasnil: »Pomanjkanje znanj in spretnosti je vse večji problem za evropsko gospodarstvo. Komisija si že prizadeva za odpravo pomanjkanja znanj in spretnosti v ključnih strateških sektorjih, kot so baterije ali druge neto ničelne tehnologije. Raziskava bo prispevala k našemu razumevanju, kako pomanjkanje znanj in spretnosti vpliva na MSP, ki predstavljajo 98 % evropskega gospodarstva, da bi se izboljšala njihova splošna konkurenčnost.«

Več:

 

Več informacij

Datum objave
14. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji