Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Eurobarometer: rekordna podpora evru

euro-web.jpg
© EU
Podatki raziskave Eurobarometer kažejo, da je podpora evru v državah evrskega območja dosegla rekordno raven. Namreč 80 % vprašanih v evrskem območju meni, da je skupna valuta dobra za EU kot celoto, 70 % vprašanih pa, da je uporaba evra dobra za njihovo državo.

V Sloveniji 78 % vprašanih meni, da je evro dobra stvar za državo, 90 % pa jih je odgovorilo, da je skupna valuta dobra za EU kot celoto.

Podatki raziskave Eurobarometer in ločenega javnega posvetovanja kažejo, da vedno več državljanov podpira pravila zaokroževanja, ki bi odpravila kovance za en in dva evrska centa. Z odpravo kovancev za en in dva centa ter obveznim zaokroževanjem (navzgor ali navzdol) končnega zneska do najbližjih pet evrskih centov, se strinja 67 % vprašanih v raziskavi Eurobarometer (v Sloveniji 62 %), pri čemer je večinska podpora prisotna v vseh državah evrskega območja. Iz povzetka javnega posvetovanja o pravilih zaokroževanja pa je razvidno, da 72 % sodelujočih meni, da kovanci za en in dva evrska centa niso uporabni, medtem ko 71 % sodelujočih meni, da bi bilo treba uvesti pravila zaokroževanja do najbližjih pet evrskih centov.

Raziskava Eurobarometer je bila izvedena marca letos in je zajela 17.700 oseb v 19. članicah evrskega območja. Javno posvetovanje je potekalo med 28. septembrom 2020 in 11. januarjem 2021, zbranih pa je bilo 17.033 odzivov iz EU.

 

Več informacij

Datum objave
27. maj 2021