Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. oktober 2021

Eurydice objavil letno poročilo o plačah učiteljev

Danes je evropsko informacijsko omrežje za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice objavilo letno poročilo o plačah učiteljev. Poročilo kaže, da se plače učiteljev v Evropi bistveno razlikujejo glede na posamezno državo.

Visit of Mairead McGuinness, European Commissioner, to France

Poročilo kaže, da se plače učiteljev v Evropi bistveno razlikujejo glede na posamezno državo, kar vpliva na njihov življenjski standard. Te razlike se ne nanašajo le na začetne plače učiteljev, temveč tudi na razvoj plač skozi celotno poklicno pot

»Učitelji odločilno oblikujejo naše družbe. Področje plač in poklicnih možnosti učiteljev bi moralo biti temeljni del politik, da bi tako privabili in obdržali najbolj usposobljene učitelje. To še zlasti velja v času, ko se morajo številne evropske države spopadati s poklicno krizo, ki traja že nekaj let, ter pomanjkanjem in staranjem učiteljev,« je dejala Marija Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Poročilo vsebuje pregled plač učiteljev in ravnateljev v javnih šolah in vrtcih na predšolski, osnovnošolski in srednješolski (splošni programi) ravni v 38 evropskih izobraževalnih sistemih v letu 2019/2020.

Letne bruto zakonsko določene začetne letne plače učiteljev se po državah, ki so zajete v poročilo, bistveno razlikujejo. V štirih državah članicah EU (Bolgarija, Madžarska, Poljska in Romunija) je bila bruto začetna letna plača učiteljev manj kot 9 tisoč evrov. V sklop dodatnih osmih držav članic, kjer učitelji začetniki na letni ravni zaslužijo manj kot 20 tisoč evrov, sodi tudi Slovenija. Po podatkih Eurydice so učitelji začetniki v naši državi prejemali letno bruto zakonsko določeno plačo v višini 19.529 evrov.

Najvišje letne bruto zakonsko določene začetne plače so med državami članicami prejemali učitelji v Nemčiji in na Danskem, in sicer nad 50 tisoč evrov.

Več:

Več informacij

Datum objave
21. oktober 2021