Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropejci si želijo digitalni prostor, osredotočen na človeka

Evropska komisija je danes objavila rezultate javnega posvetovanja o digitalnih pravicah in načelih.

Opening of the EU Code Week 2017 Exhibition

Ugotovitve potrjujejo široko podporo vrednotam EU v digitalnem prostoru, kot so hiter internet za vse, odprto, varno in zaupanja vredno spletno okolje, poln dostop do digitalnih znanj, spretnosti in izobraževanja ter zagotavljanje zaščite za otroke in mlade na spletu.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je dejala: »Iz rezultatov posvetovanja je razviden interes vprašanih po digitalnem prostoru, osredotočenem na človeka. Podatki so koristni za oblikovanje deklaracije o digitalnih načelih, ki bo morala odražati dejstvo, da tehnologija krepi moč delovanja ljudi.«

Tretjina anketiranih so bili posamezniki in organizacije civilne družbe, sodelovale pa so tudi strokovne organizacije in javni organi. Anketirani so poleg vrednot EU podprli načela pluralnosti, vključenosti, nediskriminacije, odprtosti, zasebnosti, demokracije in trajnosti.

Rezultati posvetovanja bodo vključeni v predlog o evropski deklaraciji o digitalnih pravicah in načelih, ki ga je Komisija za konec leta napovedala v sporočilu o digitalnem kompasu do leta 2030.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
23. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji