Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. april 2022Predstavništvo v Sloveniji

Evropejci za skupno evropsko obrambno in varnostno politiko

Raziskava  Eurobarometer kaže, da je že pred rusko invazijo na Ukrajino 77 % Evropejcev in Evropejk podpiralo skupno evropsko obrambno in varnostno politiko, pri čemer je bila večinska podpora zabeležena v vseh posameznih državah. 

The Berlaymont Building and European Flags

Danes objavljena standardna  raziskava  Eurobarometer kaže, da je že pred rusko invazijo na Ukrajino 77 % Evropejcev in Evropejk podpiralo skupno evropsko obrambno in varnostno politiko, pri čemer je bila večinska podpora zabeležena v vseh posameznih državah. 

Po mnenju anketirancev so bili najpomembnejši izzivi EU v času raziskave okolje in podnebne spremembe (26 %), rast cen, inflacija in življenjski stroški (24 %) ter priseljevanje (22 %). Za 41 % vprašanih so cene, inflacija in življenjski stroški med najpomembnejšimi izzivi v njihovi državi. Skoraj vsak sedmi vprašani v EU (69 %) podpira evropsko ekonomsko in monetarno unijo z enotno valuto, medtem ko ta podpora v evrskem območju znaša 77 %. Podoba EU ostaja relativno stabilna: 44 % vprašanih ima pozitivno mnenje o EU, 38 % pa negativno.

Več:

Več informacij

Datum objave
4. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji