Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska komisarka Marija Gabriel v Sloveniji

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel se je danes v okviru obiska v Sloveniji srečala z Evropsko mrežo inovativnih visokošolskih ustanov (ENIHEI) v centru odličnosti InnoRenew v Izoli.

Visit of Mariya Gabriel, European Commissioner, to Slovenia

Komisarka Gabriel je ob tem dejala: »Izjemnega pomena je, da univerze še naprej opremljajo študente s potrebnimi inovacijskimi veščinami in negujejo kulturo ustvarjalnosti, ki je nepogrešljiva za podjetništvo. Za Evropo, ki resnično goji vključujočo odličnost, je bistvenega pomena povezovanje univerz med seboj in z okoliškimi skupnostmi, vključno z inovacijskimi ekosistemi, ter ustvarjanje kritične mase in razvoj kompleksnejših rešitev

Namen srečanja je  bil razpravljati o konkretnih ukrepih, sprejetih na podlagi desetih priporočil ENIHEI, s katerimi se želita doseči razvoj ukrepov, povezanih z inovacijami, navedenih v evropski strategiji za univerze, in spodbujanje vloge univerz pri izvajanju novega evropskega programa za inovacije

Priporočila obravnavajo najrazličnejše teme: opremiti študente s potrebnimi znanji in spretnostmi, razviti rešitve za podporo in financiranje visokošolskih podjetij, spodbujati ustanavljanje živih laboratorijev in zagotoviti, da ženske ne zamudijo vala visokotehnoloških inovacij.

ENIHEI razvija kolektivno inovativno razmišljanje o tem, kako lahko visokošolsko izobraževanje spodbuja inovacije. Prvič je bil napovedan na prvem evropskem vrhu o izobraževanju in inovacijah junija 2022.

Druge pobude Evropske komisije na tem področju vključujejo podporo učiteljem v smeri evropskega okvira za privlačne in trajnostne poklicne poti v visokem šolstvu do začetka leta 2024 ter orodja za preučitev vloge evropskih visokošolskih ustanov v inovacijskih ekosistemih, kot je Evropski visokošolski observatorij, načrtovan za začetek 2024.

Več

Več informacij

Datum objave
16. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji