Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska komisija predlaga razogljičenje stavbnega fonda EU do leta 2050

Evropska komisija je danes predlagala uskladitev pravil o energijski učinkovitosti stavbzevropskim zelenim dogovorom in razogljičenje stavbnega fonda EU do leta 2050.

vropska komisija predlaga razogljičenje stavbnega fonda EU do leta 2050

Ta predlog bo prispeval k prenovi domov, šol, bolnišnic, pisarn in drugih stavb za namen zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in stroškov za energijo.

Glede na predlagana pravila bi morale biti od leta 2030 vse nove stavbe brezemisijske. Vključena je tudi zahteva minimalnih standardov energetske učinkovitosti na ravni EU, da se posodobi 15 % stavbnega fonda z najslabšo energetsko učinkovitostjo v vsaki državi članici. Predvidene so jasnejše energetske izkaznice z boljšimi podatki, vključitev nacionalnih načrtov za prenovo stavb v nacionalne energetske in podnebne načrte ter posodobitev infrastrukture za polnjenje električnih vozil.

Komisarka za energijo Kadri Simson je pojasnila: »Stavbe porabijo 40 % naše energije in ustvarijo 36 % emisij toplogrednih plinov. Večina stavb v EU ni energetsko učinkovita in jih še vedno poganjajo fosilna goriva. V zvezi s tem potrebujemo nujne ukrepe, saj bo leta 2050, ko mora biti Evropa podnebno nevtralna, še vedno stalo več kot 85 % današnjih stavb.«

Več:

Več informacij

Datum objave
15. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji