Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. oktober 2021

Evropska komisija prijavila novo državljansko pobudo

Evropska komisija se je danes odločila, da prijavi evropsko državljansko pobudo z naslovom »Stop (((5G))) - Stay Connected but Protected« (»Stop (((5G))) omrežju – ostanimo povezani, ampak varni«).

5G network - Graphic elaborations

Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predlaga zakonodajo za boljšo zaščito vseh oblik življenja pred nekaterimi domnevnimi tveganji radiofrekvenčnih elektromagnetnih polj in mikrovalovnega sevanja, zaščito pred nekaterimi drugimi domnevnimi vplivi omrežja 5G na okolje in s tem povezano digitalizacijo ter učinkovito zaščito osebnih podatkov, obdelanih s temi novimi oblikami komunikacijske tehnologije, tudi pred kibernetsko kriminaliteto.

Odločitev o prijavi je pravne narave in ne vpliva na končne pravne in politične zaključke Komisije v zvezi s to pobudo ter na morebitne ukrepe, ki jih namerava sprejeti, če bo pobuda dobila potrebno podporo. Ker ta evropska državljanska pobuda izpolnjuje formalne pogoje, določene v ustrezni zakonodaji, Komisija meni, da je pravno dopustna. V tej fazi še ni proučila vsebine predlogov.

Prijava ne pomeni, da Komisija na kakršen koli način potrjuje točnost dejstev v zvezi z vsebino pobude, ki je v izključni pristojnosti skupine organizatorjev. Številne trditve iz te pobude so namreč v nasprotju s številnimi znanstvenimi dokazi, ki so na voljo Komisiji, in z ocenami Mednarodne komisije za varstvo pred neionizirajočimi sevanji, ki je organ, pooblaščen s strani Svetovne zdravstvene organizacije, da oceni tveganja za zdravje.

Po današnji prijavi lahko organizatorji začnejo postopek zbiranja podpisov. Če evropska državljanska pobuda v enem letu prejme milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih različnih držav članic, bo morala Komisija podrobno preučiti njeno vsebino in se odzvati. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
7. oktober 2021