Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija z novim evropskim načrtom v boj proti raku

Evropska komisija je danes predstavila evropski načrt za boj proti raku, ki je glavna prednostna naloga Komisije na področju zdravja in ključni steber močne evropske zdravstvene unije. Začrtuje nov in celosten pristop EU k preprečevanju, zdravljenju in oskrbi raka, v izhodišče pa postavlja nove tehnologije, raziskave in inovacije.

»Leta 2020 smo se vsi borili proti pandemiji COVID-19, številni med nami pa so medtem bili tiho bitko. Bitko proti raku. Zaradi te bolezni smo lani izgubili 1,3 milijona Evropejk in Evropejcev. Število primerov pa žal narašča, zato danes predstavljamo evropski načrt za boj proti raku. Boj tistih, ki se borijo proti raku, je v Evropi tudi naš boj,« je ob predstavitvi pred jutrišnjim svetovnim dnevom boja proti raku dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Načrt bo podprt z ukrepi z različnih področij, od zaposlovanja, izobraževanja, socialne politike in enakosti, trženja, kmetijstva, energije, okolja in podnebja do prometa, kohezijske politike in obdavčitve.

Za izvajanje načrta bodo namenjene skupno 4 milijarde evrov, med drugim iz programa EU za zdravje, programa Obzorje Evropa in programa za digitalno Evropo.

Leta 2020 je bila v EU bolezen diagnosticirana pri 2,7 milijona ljudeh, bitko z njo pa je izgubilo dodatnih 1,3 milijona ljudi. Brez odločnih ukrepov naj bi se število primerov raka do leta 2035 povečalo za skoraj 25 %, s čimer bi postal glavni vzrok smrti v EU. Ocenjuje se, da skupni gospodarski vpliv raka v Evropi presega 100 milijard evrov letno.

Na oskrbo bolnikov z rakom je resno vplivala pandemija COVID-19, ki je povzročila motnje v zdravljenju ter zamude pri diagnosticiranju in cepljenju, vplivala pa je tudi na dostop do zdravil.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. februar 2021