Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska noč raziskovalcev

Danes bo v 26 državah potekala evropska noč raziskovalcev.

Evropska noč raziskovalcev

Gre za največji evropski dogodek za promocijo znanosti in ozaveščanje o njej, katerega namen je predstaviti raznolikost evropskih raziskav in inovacij ter njihov vpliv na vsakdanje življenje državljank in državljanov. Odvijal se bo v več državah članicah EU in državah, pridruženih programu Obzorje Evropa.

Dogodek, ki se ga v Evropi in drugod vsako leto udeleži več kot milijon ljudi, približuje delo znanstvenic in znanstvenikov splošni javnosti ter vzbuja zanimanje za raziskovalne poklicne poti, zlasti med mladimi. Otroci, mladi in družine bodo imeli priložnost spoznati delo raziskovalnega osebja prek zabavnih in izobraževalnih dejavnosti, kot so znanstvene predstave, igre, kvizi, tekmovanja, razstave in digitalne dejavnosti.

Komisija je v okviru evropskega leta mladih predstavila tudi novo pobudo »Raziskovalci v šolah«, ki bo v naslednjih dveh letih spodbujala neposredno sodelovanje med raziskovalci, učitelji in profesorji v primarnem in sekundarnem izobraževanju ter učenci in dijaki. V tem obdobju bo vanjo vključenih več kot 2400 šol ter več kot 224.000 učencev in dijakov.

Ti vodilni pobudi, ki se financirata s sredstvi EU iz ukrepov Marie Skłodowske-Curie, sta edinstveni priložnosti za konkretno predstavitev ključnega pomena evropskih raziskav za našo prihodnost in blaginjo ter njihove vloge v boju proti podnebnim spremembam, pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ter spodbujanju bolj zdravega okolja in življenjskega sloga za evropske državljane in državljanke.

Več:

Več informacij

Datum objave
30. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji