Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Evropska platforma za slikanje raka

V okviru evropskega načrta za boj proti raku in evropske pobude za slikanje raka je danes začel delovati prvi prototip evropske platforme za slikanje raka

Cancer Treatments - Mammography, breast ultrasound and breast MRI

Platforma povezuje 36 naborov podatkov o slikanju devetih vrst raka, vanjo pa je vključeno več kot 200.000 serij slik približno 20.000 oseb. Objavljena so bila tudi prva pravila, ki se bodo uporabljala za ponudnike in uporabnike podatkov, ter operativni postopki za platformo. 

Cilj pobude je zagotoviti evropsko združeno infrastrukturo za podatke o slikah raka, da bi podprli izvajalce zdravstvenih storitev, raziskovalne inštitute in inovatorje pri čim boljši uporabi inovativnih podatkovno vodenih rešitev za diagnostiko, zdravljenje in oskrbo raka v korist bolnikov z rakom. 

»Z vzpostavitvijo evropske platforme za slikanje raka izkoriščamo moč podatkov v boju proti raku. Utiramo pot čezmejni, interoperabilni in varni infrastrukturi za podatke o slikanju raka v Evropi v skladu z vrednotami in pravili EU. To bo spodbudilo razvoj novih tehnologij, ki temeljijo na umetni inteligenci, ki bodo prispevale k boljši oskrbi raka,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji