Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. marec 2022Predstavništvo v Sloveniji

Evropska pravila o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Evropska unija je ob današnjem mednarodnem dnevu žena predstavila več pobud in ukrepov za zaščito žensk in krepitev njihove vloge v družbi.

Domestic violence

Evropska komisija je predstavila nova pravila za boj proti nasilju nad ženskami in družinskemu nasilju. Predlagana direktiva opredeljuje različne oblike spolnega nasilja kot kazniva dejanja, zagotavlja boljši dostop žrtev do pravne zaščite ter spodbuja države članice, da zagotovijo podporne storitve na enem mestu.

Komisija je danes predstavila tudi novo kampanjo na družbenih medijih #SHEU LEADS, ki vabi mlade ženske, da predstavijo svoje izkušnje, uspehe, izzive in poslanstva ter podporo, ki jim jo Evropa nudi ob tem.

Evropski raziskovalni svet (EIC) pa je objavil razpis za nagrade EU za inovatorke. Trem najbolj navdihujočim inovatorkam v EU in državah, pridruženim programu Obzorje Evropa, bo podelil nagrade v višini 100.000 evrov, trem najobetavnejšim "nadobudnim inovatorkam", mlajšim od 35 let, pa nagrade v višini 50.000 evrov. EIC z nagradami tudi obeležuje evropsko leto mladih.

Med letošnjimi pobudami evropskega leta mladih so še: novi program WomenTech EU za podporo podjetjem, ki jih vodijo ženske, evropska strategija za univerze, merilo za enakost spolov v okviru programa Obzorje Evropa, razpis za ocenjevalke raziskovalnih projektov EU in portal za spremljanje strategije za enakost spolov.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji