Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska solidarnostna enota 2021–2027: prvi razpis za zbiranje predlogov

european_solidarity_corps.jpg
© EU
Evropska komisija je danes objavila prvi razpis za zbiranje predlogov v okviru novega programa Evropska solidarnostna enota za obdobje 2021–2027. Evropska solidarnostna enota podpira mlade, ki želijo sodelovati v solidarnostnih aktivnostih na najrazličnejših področjih, od pomoči ljudem v stiski do prispevanja k zdravstvenim in okoljskim ukrepom, po vsej EU in zunaj nje. 

Letošnja prednostna naloga bo zdravje. Prostovoljci in prostovoljke bodo sodelovali pri projektih, ki obravnavajo zdravstvene izzive (med drugim posledice pandemije COVID-19) in okrevanje.

S proračunskimi sredstvi v višini več kot 1 milijarde evrov za obdobje 2021–2027 novi program okoli 275 000 mladim ponuja priložnost, da s prostovoljskim delom ali lastnimi solidarnostnimi projekti pomagajo pri reševanju družbenih in humanitarnih izzivov. Za prvo leto so na voljo sredstva v višini več kot 138 milijonov evrov. Od naslednjega leta bo program mladim omogočal tudi prostovoljstvo v aktivnostih humanitarne pomoči po vsem svetu, s čimer prispeva k reševanju humanitarnih izzivov v varnih tretjih državah ter podpira ukrepe pomoči EU v njih.

Novi program Evropska solidarnostna enota podpira glavne politične prednostne naloge EU, organizacijam in mladim pa omogoča, da prispevajo k njihovemu izpolnjevanju. Posebej so poudarjeni štirje sklopi:

  • spodbujanje vključevanja in raznolikosti,
  • skrb za „bolj zelene“ projekte ter spodbujanje okoljsko trajnostnega in odgovornega ravnanja udeležencev in udeleženk ter sodelujočih organizacij,
  • podpiranje digitalne preobrazbe s projekti in aktivnostmi, ki spodbujajo digitalne spretnosti in digitalno pismenost ter boljše razumevanje tveganj in priložnosti digitalne tehnologije,
  • spodbujanje udeležbe mladih v demokratičnih procesih in državljanske udeležbe.

Poleg teh štirih področij udejstvovanja bo program omogočal tudi dodajanje letnih prednostnih nalog za obravnavanje perečih vprašanj, kot je letos zdravje.

 

Več informacij:

Informativni pregled

Razpis za zbiranje predlogov

Spletno mesto

Več informacij

Datum objave
15. april 2021