Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska unija bo Globalnemu partnerstvu za izobraževanje namenila 1,7 milijarde evrov za pomoč pri preoblikovanju izobraževalnih sistemov 90 držav

To je največji prispevek za partnerstvo, EU pa je svojo zavezo v višini 700 milijonov evrov za obdobje 2021–2027 napovedala že junija.

Helping children get back to school in conflict-torn Burkina Faso

Na včerajšnjem svetovnem vrhu o izobraževanju v Londonu so se Evropska unija in njene države članice kot Ekipa Evropa zavezale, da bodo Globalnemu partnerstvu za izobraževanje namenile 1,7 milijarde evrov za pomoč pri preoblikovanju izobraževalnih sistemov za več kot milijardo deklet in fantov v približno 90 državah in ozemljih. 

EU sta na vrhu zastopali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen, ki sta v svojih prispevkih poudarili posledice krize zaradi COVID-19 za izobraževanje otrok po vsem svetu ter odločenost EU in njenih držav članic, da ukrepajo.

»Izobraževanje je najosnovnejša infrastruktura za človekov razvoj. Branje, pisanje, matematika, logika, digitalne spretnosti, razumevanje našega življenja. Ne glede na to, na kateri celini živite. Izobraževanje bi moralo biti resnično univerzalna pravica. Zato Evropska unija v mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja vlaga več kot preostali svet skupaj. V teh izrednih časih svoja prizadevanja še krepimo,« je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. 

Komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je dodala: «Odločeni smo, da ne bomo dovolili, da bi COVID-19 izničil desetletja napredka pri izboljševanju dostopa do izobraževanja. Ekipa Evropa je ponosna, da je z dosedanjo zavezo v višini 1,7 milijarde evrov vodilna donatorica Globalnega partnerstva za izobraževanje ter podpira brezplačno, vključujoče, pravično in kakovostno izobraževanje za vse. Izobraževanje pospešuje napredek pri doseganju vseh ciljev trajnostnega razvoja in bo imelo osrednjo vlogo pri okrevanju. Skupaj z vsemi našimi partnerji lahko vsakemu otroku zagotovimo priložnost za učenje in uspeh.»

Več: 

Celotno sporočilo

Več informacij

Datum objave
30. julij 2021