Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. marec 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska unija v letu 2021

Evropska komisija je objavila splošno poročilo o dejavnostih Evropske unije za leto 2021.

Leto 2021 je bilo prelomno v boju proti pandemiji COVID-19. Do konca leta je bilo v EU cepljenih 79,8 % odraslih, EU pa je izvozila ali delila več kot 1,7 milijarde odmerkov cepiv s 165 državami.

Lani se je tudi začel izvajati 800 milijard evrov vreden načrt za okrevanje NextGenerationEU. Države članice so v nacionalnih načrtih za okrevanje in odpornost opredelile naložbe in reforme za spopadanje s posledicami pandemije in pospešitev zelenega in digitalnega prehoda. Do konca leta 2021 je Komisija pozitivno ocenila 22 nacionalnih načrtov v skupni vrednosti več kot 445 milijard evrov.

Poročilo opisuje tudi napredek pri izvajanju ključnih političnih prioritet EU, med drugim ukrepe, ki bi Evropi pomagali, da do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina. EU je v ta namen sprejela prva evropska podnebna pravila in vrsto drugih predlogov, s katerimi bi lahko uresničila svoje podnebne ambicije. Pri doseganju ciljev pariškega podnebnega sporazuma je tesno sodelovala z mednarodnimi partnerji ter pomembno prispevala k podnebni konferenci COP26 v Glasgowu.

Poleg tega je Komisija predlagala številne pobude za krepitev evropske tehnološke suverenosti in uresničevanje ambicij EU za digitalno preobrazbo do leta 2030.

EU je lani vzpostavila tudi strategijo povezljivosti Global Gateway, začela konferenco o prihodnosti Evrope ter predlagala novo zakonodajo o političnem oglaševanju, volilni pravici in financiranju strank. Vzpostavila je evropski mirovni instrument in začela novo poglavje v zvezi z odnosi z ZDA.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji