Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropska vesoljska politika

Visoki predstavnik/podpredsednik Josep Borrell in komisar za notranji trg Thierry Breton sta danes na 15. evropski vesoljski konferenci predstavila prednostne naloge evropske vesoljske politike za leto 2023 in prihodnje izzive.

Participation of Josep Borrell Fontelles,  Vice-President of the European Commission, to the 15th European Space Conference

Da bi okrepili strateški položaj EU v geopolitičnem okviru, nameravata visoki predstavnik/podpredsednik Borrell in komisar Breton letos predstaviti vesoljsko strategijo EU za varnost in obrambo.

Ker se letos začne izvajati nov vodilni program za varno povezljivost na podlagi vesoljskih tehnologij IRIS², je komisar Breton pozval evropsko vesoljsko industrijo k potrebnim naložbam in vzpostavitvi zavezništev za predložitev inovativnih in prožnih komercialnih storitev.

Kar zadeva inovacije, pobuda CASSINI že podpira 100 zagonskih podjetij na področju vesoljske tehnologije, da bi Evropa postala središče vesoljskega podjetništva.

Komisar Breton je napovedal tudi izbiro devetih podjetij za podporo podatkovnim storitvam programa Copernicus, ki bodo prejela petletne pogodbe v vrednosti 5 milijonov evrov.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
24. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji