Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropski dan enakega plačila

Danes obeležujemo dan enakega plačila. Podatki kažejo, da ženske v EU še vedno zaslužijo manj kot moški za enako delo, pri čemer povprečna razlika v plačilu med spoloma znaša 13 %.

Danes obeležujemo dan enakega plačila. Podatki kažejo, da ženske v EU še vedno zaslužijo manj kot moški za enako delo, pri čemer povprečna razlika v plačilu med spoloma znaša 13 %. Napredek je stabilen, vendar prepočasen, saj se je vrzel v 10 letih zmanjšala za 2,8 odstotne točke.

Napredek je stabilen, vendar prepočasen, saj se je vrzel v 10 letih zmanjšala za 2,8 odstotne točke.

Evropska komisija si prizadeva za odpravo plačne neenakosti med spoloma ter temeljnih vzrokov zanjo. Podpira uravnoteženo zastopanost spolov v upravnih odborih podjetij, za ženske in moške pa je uvedla pravice in možnosti za boljše usklajevanje obveznosti oskrbe in dela. Države EU spodbuja k uresničevanju visokokakovostne predšolske vzgoje in dolgotrajne oskrbe, Evropski parlament in Svet EU pa poziva, da brez nepotrebnega odlašanja sprejmeta predlagano direktivo o preglednosti plač.

Letos je evropski dan enakega plačila 15. novembra. Izbrani datum simbolično predstavlja dan v letu, od katerega dalje Evropejke zaradi plačne neenakosti med spoloma prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. 

Več:

Več informacij

Datum objave
15. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji