Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropski dan spomina na holokavst nad Romi

Pred evropskim dnevom spomina na holokavst nad Romi, ki ga obeležujemo 2. avgusta, so predsednica Komisije Ursula von der Leyen, podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová in komisarka za enakost Helena Dalli pripravile skupno izjavo:

Visit of Helena Dalli, European Commissioner, to Poland

»„Ob evropskem dnevu spomina na holokavst nad Romi se poklanjamo spominu na več sto tisoč romskih žrtev holokavsta ter potrjujemo prizadevanje in zavezanost oblikovanju unije enakosti. Opozarjamo, da svoboda, ki jo uživamo danes, pomeni tudi odgovornost in ukrepanje. Evropa ima dolžnost, da svoje manjšine ščiti pred rasizmom in diskriminacijo.

Ker je preživelih in prič teh grozodejstev vse manj, smo zdaj bolj kot kdaj koli dolžni ohranjati spomin in predajati njihova pričevanja mlajšim rodovom. Zato izobraževanje o holokavstu ostaja temelj za krepitev odpornosti in spodbujanje trajnih prizadevanj v boju proti anticiganizmu, antisemitizmu, predsodkom in sovraštvu.“

Leta 2015 je Evropski parlament 2. avgust razglasil za evropski dan spomina na holokavst nad Romi. To je poklon spominu na 500 000 evropskih Romov, umorjenih v Evropi pod nacistično okupacijo, kar je bilo vsaj četrtina celotne romske populacije. Evropska komisija in države članice EU so se zavezale, da si bodo prizadevale za boj proti anticiganizmu v okviru strateškega okvira EU za Rome, sprejetega leta 2020, in priporočila Sveta o Romih. Okvir določa celovit tristebrni pristop: enakost z vsemi drugimi člani družbe, socialna in gospodarska vključenost ter udeležba v političnem, družbenem, gospodarskem in kulturnem življenju. Prvo poročilo o oceni nacionalnih strateških okvirov držav članic za Rome je bilo sprejeto 9. januarja 2023.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji