Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. februar 2021

Evropski raziskovalni svet ponuja raziskovalcem nepovratna sredstva

Evropska komisija je danes predstavila program dela Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za leto 2021. Gre za prvi program dela v okviru Obzorja Evropa, novega evropskega okvirnega programa za raziskave in inovacije za obdobje 2021–2027. ERC vrhunskim raziskovalcem in raziskovalkam z vsega sveta, pripravljenim priti v Evropo ali ostati v njej, ponuja nepovratna sredstva za delo na prelomnih znanstvenih in tehnoloških odkritjih, ki lahko spodbudijo nove industrije, trge in socialne inovacije prihodnosti.

Današnji program vključuje tri glavne razpise za zbiranje predlogov za ukrepe na področjih pionirskih raziskav v skupnem znesku 1,9 milijarde evrov.

V prihodnjih dneh in tednih se bo mogoče prijaviti na razpis za začetek samostojne poti (Starting Grants), namenjen podpori vrhunskim raziskovalcem in raziskovalkam pri ustanovitvi lastne neodvisne raziskovalne skupine ali programa; razpis za utrditev samostojne poti (Consolidator Grants), namenjen raziskovalcem in raziskovalkam, ki utrjujejo lastno neodvisno raziskovalno skupino ali program, ter na razpis za nepovratna sredstva za vodilne priznane raziskovalce in raziskovalke (Advanced Grants).

Evropski raziskovalni svet bo v celotnem dolgoročnem proračunu EU za obdobje 2021–2027 predvidoma prejel več kot 16 milijard evrov iz programa Obzorje Evropa, kar je 22 % več kot iz programa Obzorje 2020.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. februar 2021