Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. oktober 2023Predstavništvo v Sloveniji

Revizija evropskega strateškega načrta za energetsko tehnologijo

Evropska komisija je danes sprejela revizijo evropskega strateškega načrta za energetsko tehnologijo.

Energy Union
EU

Danes sprejeta revizija evropskega strateškega načrta za energetsko tehnologijo (načrt SET) bo pripomogla k uskladitvi strateških ciljev prvotnega načrta SET z evropskim zelenim dogovorom, načrtom REPowerEU in industrijskim načrtom za zeleni dogovor, zlasti z aktom o neto ničelni industriji

Zagotovila bo usklajen medsektorski pristop, ki bo omogočil doseganje ciljev razogljičenja Evrope, podpiral strateške neto ničelne tehnologije ter oblikoval trajnostno in odporno energetsko prihodnost in industrijsko konkurenčnost.

Ker je posodobljen načrt SET še naprej bistven za uresničevanje pete razsežnosti energetske unije – raziskave, inovacije in konkurenčnost –, bo vključen tudi v okvir evropskega raziskovalnega prostora (ERA).

Partnerstvo za prehod na čisto energijo, večstransko in strateško partnerstvo nacionalnih in regionalnih programov za raziskave, razvoj in inovacije, ki se sofinancirajo iz programa Obzorje Evropa in nacionalnih vlad, bo še naprej podpiralo izvajanje dejavnosti načrta SET in bo ključno za podporo njegovemu razširjenemu področju uporabe.

Evropska komisija je leta 2007 začela izvajati strateški načrt za energetsko tehnologijo kot prvi korak k oblikovanju politike energetske tehnologije za Evropo. Načrt je od takrat z državami članicami in pridruženimi državami postal ključno orodje politike za raziskave in inovacije na področju energije. 

Več:

Več informacij

Datum objave
20. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji