Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. marec 2021

Evropski svet za inovacije z 10 milijardami evrov v obdobju 2021-2027

Evropska komisija je danes na spletnem dogodku (link is external)  ustanovila Evropski svet za inovacije (EIC) s proračunom v višini več kot 10 milijard evrov za obdobje 2021–2027, da bi podprla razvoj in širitev prodornih inovacij. EIC temelji na uspešnem pilotnem programu v okviru programa Obzorje 2020 in ne predstavlja le novosti v programu Obzorje Evropa, temveč je edinstven tudi v svetovnem merilu, saj združuje raziskave o nastajajočih tehnologijah s programom Pospeševalec in namenskim premoženjskim skladom, tj. skladom Evropskega sveta za inovacije, z namenom širitve inovativnih zagonskih podjetij ter malih in srednjih podjetij (MSP). Približno 3 milijarde evrov iz proračuna EIC bodo namenjene skladu EIC.

Poleg tega je objavljen prvi letni delovni program EIC, ki odpira možnosti financiranja v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov v letu 2021. Obenem se lahko vložijo tudi kandidature za dve nagradi, in sicer za nagrado za inovatorke ter nagrado za evropsko prestolnico inovacij.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za „Evropo, pripravljeno na digitalno dobo“, je povedala: „Zdaj imamo sklad za podporo malim in srednjim podjetjem, ki razvijajo prodorne inovacije, ter omogočanje dostopa do lastniškega kapitala in širitve inovativih zagonskih podjetij. Tako bomo lahko rezultate raziskav pretvorili v poslovne priložnosti ter razvili vizije za tehnološke in inovacijske preboje.“

Več:

Več informacij

Datum objave
18. marec 2021