Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Evropski teden vodika

Danes se je pričel evropski teden vodika, kjer bo na podlagi ciljev strategije EU za vodik potekala razprava o priložnostih, povezanih s proizvodnjo in uporabo vodika in goriv na osnovi vodika v različnih gospodarskih sektorjih.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the European Hydrogen Week

Predsednica Ursula von der Leyen je ob otvoritvi dejala: »Čisti vodik bo imel osrednje mesto v podnebno nevtralnem gospodarstvu prihodnosti in ponosna sem, da ima Evropa na tem področju vodilno vlogo. V začetku leta je bilo na svetovni ravni napovedanih več kot 200 novih projektov na področju vodika, od tega 55 % v Evropi. Povečati moramo proizvodnjo čistega vodika, razširiti njegovo uporabo in ustvariti uspešen krog, v katerem se povpraševanje in ponudba medsebojno napajata in znižujeta cene. To je nedvomno svetovno prizadevanje, vendar želim, da bi Evropa vodila tekmo.«

Letošnji evropski teden vodika bo zaznamoval javni začetek partnerstva za čisti vodik kot naslednika Skupnega podjetja za gorivne celice in vodik. Partnerstvo za čisti vodik bo skupaj z evropskim zavezništvom za čisti vodik ključni instrument za izvajanje strategije EU za vodik in doseganje ambicioznih ciljev evropskega zelenega dogovora.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji