Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropsko javno tožilstvo bo začelo delovati 1. junija

european_public_prosecutors_office_0.jpg
© EU
Danes je Evropska komisija uradno potrdila, da bo Evropsko javno tožilstvo (EJT) pričelo delovati 1. junija letos. »Bližamo se ciljni črti: ustanovili bomo prvi neodvisni urad EU za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki škodijo proračunu EU.

Od 1. junija se bodo evropski tožilci pod odločnim vodstvom Laure Kövesi borili proti storilcem kaznivih dejanj in zagotavljali, da ne bo noben evro zapravljen za korupcijo ali goljufijo,« je poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Nov organ bo med drugim bdel nad porabo sredstev v okviru instrumenta za okrevanje NextGenerationEU, ki morajo biti porabljena za okrevanje gospodarstva po krizi.

EJT bo preiskave in pregon izvajal popolnoma neodvisno od Komisije, drugih institucij in organov EU ter držav članic. Dopolnjeval bo delo drugih organov in agencij EU, kot so OLAF, Eurojust in Europol, pa tudi pristojnih organov držav članic, ki ne sodelujejo v Evropskem javnem tožilstvu, ter sodeloval z njimi. Pričakuje se, da bo EJT na koncu preiskal približno 3000 primerov na leto.

Več informacij

Datum objave
26. maj 2021