Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Gospodarjenje z vodami: Komisija začenja posvetovanje o onesnaževalih, ki vplivajo na površinske in podzemne vode

Evropska komisija začenja javno posvetovanje s katerim želi zbrati mnenja o prihajajočem pregledu seznama onesnaževal površinskih in podzemnih voda.

European Union Capitals - Ljubljana, Slovenia

Pobuda je pomembna za izvajanje pred kratkim sprejetega akcijskega načrta EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal, ki je rezultat evropskega zelenega dogovora ter širša prizadevanja za bolj učinkovito in varno rabo vode.

»Čista voda bi morala prinašati koristi vsem Evropejcem. Zagotavljanje kakovostnih površinskih in podzemnih voda je ključnega pomena za zdravje ljudi in naravo. V največji možni meri moramo preprečiti onesnaževanje, ki ga povzročajo pesticidi, umetne kemikalije ali ostanki farmacevtskih proizvodov. Želimo prisluhniti vašim mnenjem o tem, kako lahko to dosežemo,« je izpostavil komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

V nedavnem preverjanju ustreznosti je bilo ugotovljeno, da zakonodaja EU o vodah na splošno ustreza svojemu namenu. Vendar je treba izboljšati vidike, kot so naložbe, izvedbena pravila, vključevanje ciljev v zvezi z vodo v druge politike, kemično onesnaževanje, poenostavitev upravnih postopkov in digitalizacija.

Javno posvetovanje poteka do 1. novembra letos.

Več:

Celotno sporočilo

Dodatne informacije

Več informacij

Datum objave
27. julij 2021