Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. junij 2022Predstavništvo v Sloveniji

"Gostovanje kot doma" do leta 2032

Jutri, 1. julija 2022, bo začela veljati nova izboljšana uredba o gostovanju. „Gostovanje kot doma“, tj. shemo, ki popotnikom v EU in EGP omogoča klice, pisanje sporočil in brskanje po spletu v tujini brez dodatnih stroškov, podaljšuje do leta 2032.

Nova pravila bodo prinesla tudi znatne koristi za podjetja ter državljane in državljanke EU, ki bodo imeli boljšo izkušnjo gostovanja z enako kakovostjo mobilnih storitev v tujini kot doma. Hkrati pa nova pravila izboljšujejo tudi dostop do komunikacije v sili po vsej EU in zagotavljajo jasne informacije o storitvah, za katere se lahko zaračunajo dodatni stroški.

Izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager je povedala: „Zahvaljujoč naši uredbi o gostovanju smo vsi lahko koristili shemo „gostovanje kot doma. Kadar potujemo znotraj EU, lahko kličemo, pošiljamo sporočila in uporabljamo internet brez dodatnih stroškov, kar je zelo otipljiv primer koristi, ki jih prinaša naš evropski enotni trg. Podaljšanje teh pravil bo ohranilo konkurenčnost medoperaterskih tarif, prav tako pa bo potrošnikom omogočilo, da brezplačne storitve gostovanja uživajo še naslednjih deset let.“

Več:

 

Več informacij

Datum objave
30. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji