Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. avgust 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Gozdni požari: mehanizem EU za civilno zaščito v zadnjih dveh mesecih mobiliziral 29 letal, 8 helikopterjev in 369 gasilcev

V zadnjih dveh mesecih je mehanizem EU za civilno zaščito za gašenje gozdnih in drugih požarov po Evropi mobiliziral 29 letal in osem helikopterjev. Na terenu se jim je pridružilo 369 gasilcev in več kot 105 vozil.

požar (Foto: tri gasilska letala)

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal: »V Evropi se soočamo s težkim poletjem, saj je v tem letu pogorelo več kot 700.000 hektarjev površin, kar je največ od leta 2006. Doslej je mehanizem EU za civilno zaščito je devetkrat aktiviralo pet držav, države članice EU pa so se odzvale izjemno solidarno. Še naprej bomo ves čas spremljali razmere prek našega koordinacijskega centra za odzivanje na izredne razmere v Bruslju in zagotavljali potrebno pomoč.«

Komisar Lenarčič je še dodal, da je 15 držav 46-krat aktiviralo satelitsko kartografsko storitev EU Copernicus za gozdne požare, julija in avgusta pa je bilo v Grčijo napotenih okoli 150 gasilcev iz Bolgarije, Romunije, Nemčije, Francije, Finske in Norveške, da bi podprli lokalne gasilce.

Države članice lahko aktivirajo mehanizem civilne zaščite EU, da zaprosijo za pomoč pri gašenju gozdnih požarov. RescEU krepi odziv civilne zaščite EU z vzpostavitvijo rezerve različne opreme in zmogljivosti, ki so na voljo takrat, ko nacionalne zmogljivosti niso zadostne.  

Veeč:

 

 

Več informacij

Datum objave
18. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji