Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Hitro obveščanje o nevarnih proizvodih v EU

Za varstvo evropskih potrošnikov v času koronavirusne pandemije učinkovito med drugim skrbi tudi Safety Gate. To je sistem hitrega obveščanja v EU o nevarnih potrošniških proizvodih, ki pomaga pri umiku nevarnih neživilskih proizvodov s trga. Iz danes objavljenega letnega poročila Evropske komisije izhaja, da število ukrepov, ki so jih organi sprejeli na podlagi obvestil, iz leta v leto narašča. Lani jih je bilo tako rekordno 5377, leto poprej pa 4477.

Lani se je 9 % vseh obvestil nanašalo na proizvode, povezane s COVID-19, predvsem maske, ki niso zagotavljale ustrezne zaščite. Drugi primeri nevarnih proizvodov so razkužila, ki vsebujejo strupene kemikalije, kot je metanol, ki lahko pri zaužitju povzroči slepoto ali celo smrt, ali ultravijolični razkuževalniki, ki zaradi močnega sevanja povzročajo draženje kože.

Na splošno pa je bilo največ obvestil izdanih glede igrač (27 % vseh obvestil), sledijo motorna vozila (21 %) ter električne naprave in oprema (10 %). To kaže, da je nadzor trga v EU posebej osredotočen na otroke, ki so ranljiva skupina potrošnikov. Največ obvestil je zadevalo proizvode, pri katerih so obstajala tveganja za povzročitev poškodbe, kot so zlomi ali pretres možganov (25 %), druga najpogosteje navedena nevarnost so bile kemične sestavine v proizvodih (18 %), temu pa je sledila nevarnost zadušitve pri otrocih (12 %).

Do sedaj se je že 11 spletnih tržnic s podpisom zaveze o varnosti proizvodov zavezalo, da bodo preverile, da na njihovih spletiščih niso naprodaj proizvodi, za katere so v sistemu Safety Gate izdana obvestila, ter da se bodo hitro odzvale na obvestila nacionalnih organov o nevarnih proizvodih, ki bi jih bilo treba umakniti iz prodaje.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
2. marec 2021