Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. junij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Hrvaška izpolnjuje pogoje za uvedbo evra s 1. januarjem 2023

Evropska komisija v danes objavljenem konvergenčnem poročilu za leto 2022 ugotavlja, da je Hrvaška pripravljena na prevzem evra s 1. januarjem 2023.

Hrvaška izpolnjuje pogoje za uvedbo evra s 1. januarjem 2023

Komisija glede na svojo oceno in ob upoštevanju dodatnih dejavnikov, pomembnih za gospodarsko povezovanje in zbliževanje, vključno z gibanji v plačilni bilanci in povezovanjem proizvodnih trgov, trgov dela in finančnih trgov, meni, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za uvedbo evra. Zato je sprejela tudi predloga sklepa Sveta in uredbe Sveta o uvedbi evra na Hrvaškem.

Svet bo dokončno odločitev o uvedbi evra na Hrvaškem sprejel v prvi polovici julija po razpravah v evrski skupini in Evropskem svetu ter po tem, ko bosta Evropski parlament in Evropska centralna banka podala svoji mnenji. Poročilo je zato pomemben in zgodovinski korak na poti Hrvaške k uvedbi evra.

Komisija je v danes objavljenem konvergenčnem poročilu za leto 2022 ocenila napredek pri pridružitvi evrskemu območju za vseh sedem držav članic (Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska), ki so pravno zavezane sprejetju evra. V poročilu ugotavlja, da samo Hrvaška in Švedska izpolnjujeta merilo glede stabilnosti cen. Merilo glede javnih financ izpolnjujejo vse države članice, razen Romunije, ki je edina država članica v postopku v zvezi s čezmernim primanjkljajem. Bolgarija in Hrvaška sta državi članici, ki izpolnjujeta merilo glede deviznega tečaja. Bolgarija, Češka, Hrvaška in Švedska pa izpolnjujejo merilo glede dolgoročnih obrestnih mer.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
1. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji