Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Humanitarna pomoč Libiji

EU nadaljuje in še krepi dostavo humanitarne pomoči Libiji, ki so je prizadele poplave. 

Humanitarna pomoč Libiji
© ECHO / État-major des armées - France

Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite bo tako v Libijo iz Francije prispela 53-članska medicinska ekipa, iz Italije pa oprema za zatočišča, težki stroji, vključno s tovornjaki za odstranjevanje ruševin, potapljaška ekipa z reševalnimi čolni in dva reševalna helikopterja. Nizozemska pa bo napotila skupino strokovnjakov s področja informacijske tehnologije, logistike in kartiranja.

EU tako dopolnjuje pomoč, ki so jo Nemčija, Romunija in Finska že zagotovile v obliki zatočišč, generatorjev, hrane ter bolnišničnih šotorov in rezervoarjev za vodo. Poleg tega je EU včeraj sprostila začetna humanitarna sredstva v višini 500.000 evrov za reševanje najnujnejših potreb prebivalcev Libije.

»Poplave v Libiji so sprožile hitro podporo držav članic EU. Za okrepitev odziva nove ponudbe Francije, Italije in Nizozemske dajejo na voljo zdravstveno osebje in opremo, reševalne čolne, helikopterje in drugo nujno pomoč. Zahvaljujem se vsem državam članicam EU, ki zagotavljajo velikodušno podporo in pomagajo reševati življenja v teh kritičnih izrednih razmerah,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

Več informacij

Datum objave
14. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji