Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Humanitarna pomoč Sudanu

Evropska unija je ta konec tedna prek humanitarnega zračnega mosta EU organizirala dobavo pomoči za Sudan. Konflikt, ki je v državi izbruhnil aprila letos, je ob več sto tisoč notranje razseljenih ljudeh ustvaril težke humanitarne razmere. 

Tigray crisis: refugee women share their story

Od maja letos je bilo v Port Sudan prek petih operacij zračnega mosta skupaj prepeljanih 161 ton zalog osnovnih potrebščin, vključno z zdravili za pomoč pri spopadanju z nedavnim izbruhom kolere v Sudanu. 

»Razmere v Sudanu so izjemno zaskrbljujoče. V konfliktu pa je zopet najbolj prizadeto nedolžno civilno prebivalstvo. EU si že od začetka prizadeva za ublažitev trpljenja in zagotavljanje pomoči najranljivejšim. Ponovno pozivam vse strani, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo, da bi zaščitili civilno prebivalstvo in zagotovili, da se človekoljubno delo, ki rešuje življenja, opravlja varno in brez upravnih ali drugih ovir,« je podaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ker je zaradi konflikta razseljenih več kot 7 milijonov ljudi, je Sudan največja kriza razseljevanja na svetovni ravni, Sudan pa je tudi eno od štirih največjih svetovnih žarišč lakote. Razmere so se še poslabšale zaradi sedanje epidemije kolere in nedavnih poplav. 

Več:

Več informacij

Datum objave
20. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji