Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Humanitarna pomoč za ranljive, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini

Evropska komisija je danes napovedala začetno humanitarno pomoč za leto 2024  v višini 83 milijonov evrov za podporo ljudem, ki jih prizadela ruska agresija proti Ukrajini.

Participation of Janez Lenarčič, European Commissioner, to the 1st European Humanitarian Forum

Od tega bo 75 milijonov evrov dodeljenih humanitarnim projektom v Ukrajini za zagotavljanje nujne pomoči, vključno z dostopom do osnovnih potreb, kot so zatočišča, storitve zaščite, čista voda, izobraževanje in zdravstveno varstvo. V središču humanitarne strategije EU v Ukrajini je zaščita ljudi, ki jih je prizadela vojna, zlasti tistih, ki živijo v bližini frontnih območij.

8 milijonov evrov bo dodeljenih za humanitarne projekte v Moldaviji, ki zagotavljajo ciljno usmerjeno pomoč najbolj ranljivim, vključno s humanitarno denarno pomočjo za zagotavljanje osnovnih potreb, zaščite in zdravstvenega varstva.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril: „ Zadnji dve leti Rusija vodi nepravično in neupravičeno vojno proti Ukrajini in njenemu ljudstvu. Pozdravljam odpornost in železno voljo ukrajinskega ljudstva, hkrati pa je očitno, da je zaradi vojne skoraj 40 % Ukrajincev odvisnih od humanitarne pomoči. Za pomoč najbolj ranljivim, ki čutijo posledice te vojne tudi v letu 2024, bo EU Ukrajini zagotovila prvih 75 milijonov evrov humanitarne pomoči, Moldaviji pa 8 milijonov evrov. Še naprej bomo pozorno spremljali spreminjajoče se potrebe na terenu in se odzivali na najbolj pereče humanitarne izzive.

Poleg danes napovedanega novega financiranja je Evropska komisija od začetka ruske invazije februarja 2022 za programe humanitarne pomoči namenila skupno 926 milijonov evrov za pomoč civilistom, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini. Od tega je bilo 860 milijonov evrov dodeljenih za humanitarne programe v Ukrajini, 66 milijonov evrov pa za podporo beguncem, ki so pobegnili v sosednjo Moldavijo.  

Več:

Več informacij

Datum objave
20. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji