Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Inovacijski radar dosegel pomemben mejnik

Inovacijski radar – največja podatkovna zbirka inovacij, ki jih financira Evropska unija – je dosegel pomemben mejnik z 10.000 zbranimi inovacijami na platformi.

Innovation Radar
EU

Cilj tega instrumenta, ki se je zaživel leta 2015, je vsem, zlasti vlagateljem, omogočiti enostaven dostop do rezultatov financiranja inovacij v EU ter zagotavljati evropsko konkurenčnost na svetovnem trgu.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je povedala: »Inovacijski radar je na eni lokaciji združil na tisoče znanstvenih in tehnoloških inovacij, ki jih financira EU, s čimer so postale dostopnejše za podjetnike in vlagatelje ter povečale njihov poslovni potencial. Ta naraščajoča inteligenca je dragoceno orodje v naših prizadevanjih za približevanje rezultatov raziskav trgu in spodbujanje inovacij.«

Inovacijski radar vsebuje informacije o četrtini vseh raziskovalnih in inovacijskih ukrepov, ki jih financira EU in jih je Evropska komisija začela izvajati v okviru programa Obzorje 2020, ki so skupaj prejeli več kot 10 milijard evrov sredstev EU.

Kako financiranje EU pomembno vpliva na patentiranje, potrjuje tudi danes objavljena študija, ki ugotavlja, da je več kot 40 % projektov, ki jih je financiral Evropski raziskovalni svet (ERC), ustvarilo ugotovitve raziskav, na katere so se pozneje oprli patentirani izumi. To kaže, kako pionirske raziskave, ki jih žene radovednost, spodbujajo tehnološki napredek v dobrobit državljanov in podjetij, zlasti razvoj prodornih izdelkov in procesov na področju fizikalnih ved, inženirstva, zdravstva in nege, podnebja in digitalnih tehnologij.

»Inovacije zahtevajo revolucionarne ideje velikih umov, kar zdaj postaja vedno bolj očitno. S programom Obzorje Evropa smo okrepili naložbe v pionirske raziskave prek ERC –organizacije za financiranje, ki je referenčna v svetovnem merilu. To moramo nadaljevati tudi v prihodnjih letih, graditi evropsko znanstveno odličnost in dosegati konkretne rezultate za družbo in gospodarstvo,« je še pojasnila komisarka Gabrielova.

Več informacij

Datum objave
19. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji