Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice30. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Instrumenti trgovinske zaščite pred nepoštenimi praksami še naprej učinkoviti

Sistem za zaščito EU podjetij pred dampinškim in subvencioniranim uvozom je v letu 2020, kljub izzivom, ki jih je prinesla pandemija COVID-19, še naprej deloval dobro, zaradi močnih in inovativnih načinov uporabe instrumentov trgovinske zaščite.

The port of Antwerp

Gre za del nove trgovinske strategije Evropske komisije v okviru katere EU zavzema odločnejšo držo pri zaščiti svojih interesov pred nepoštenimi trgovinskimi praksami.

»EU potrebuje učinkovita orodja, da se zaščiti pred nepoštenimi trgovinskimi praksami. To je ključni steber naše nove strategije za odprto, trajnostno in odločno trgovinsko politiko. Tudi v času pandemije COVIDA-19 smo še naprej učinkovito uporabljali naše instrumente trgovinske zaščite in izboljšali njihov nadzor in izvajanje, ter obravnavali nove načine subvencij s strani tretjih držav. Ne bomo dovolili, da naši trgovinski partnerji zlorabljajo instrumente trgovinske zaščite, prav tako bomo še naprej namenjali podporo našim izvoznikom, ki se soočijo s takšnimi primeri. Ključnega pomena je, da se lahko naša podjetja in njihovi delavci še naprej zanašajo na robustne instrumente trgovinske zaščite, ki jih ščitijo pred nepoštenimi trgovinskimi praksami,« je dejal izvršni podpredsednik Evropske komisije in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Konec leta 2020 je imela Evropska unija v veljavi 150 ukrepov trgovinske zaščite, kar je v skladu z ravnmi prejšnjih let, pri čemer se je povečalo število zadev vloženih proti koncu leta. Prav tako je Evropska komisija prvič obravnavala novo vrsto subvencije s strani tretjih držav v obliki čezmejne finančne podpore, ki je predstavljala resen izziv za EU podjetja.

Največ ukrepov trgovinske zaščite EU se nanaša uvoz iz Kitajske (99 ukrepov), Rusije (9 ukrepov), Indije (7 ukrepov) in ZDA (6 ukrepov).

Več:

 

Več informacij

Datum objave
30. avgust 2021