Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Istanbulska konvencija

Istanbulska konvencija, ki zagotavlja celovit pravni okvir za zaščito žensk pred vsemi oblikami nasilja, bo za EU začela veljati to nedeljo, 1. oktobra

CoFoE banner ženska ozek 2

Njen cilj je preprečevanje, pregon in odprava nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter izvajanje celovitih in usklajenih politik. EU kot celota se strinja, da jo Konvencija zavezuje, njene države članice pa bodo morale izvajati ukrepe. 

Vsaka tretja ženska, starejša od 15. let, je doživela fizično ali spolno nasilje, pri čemer jih veliko o tem ne poroča in veliko storilcev kaznivih dejanj ostaja nekaznovanih. Istanbulska konvencija je tako pravni odziv za krepitev pravic žensk. 

»Začetek veljavnosti Istanbulske konvencije je pomemben korak za EU. Ta zlati standard priznava, da je nasilje nad ženskami kršitev njihovih temeljnih pravic. Da bi vsi živeli v pravični in pravični Evropski uniji, morajo biti ženske in dekleta sposobne živeti brez vsakodnevne negotovosti, strahu in nasilja,« je poudarila evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji