Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izboljšanje evropskih svetov delavcev za okrepitev nadnacionalnega socialnega dialoga

Komisija je danes predlagala revizijo direktive o evropskih svetih delavcev za izboljšanje socialnega dialoga v EU.

Izboljšanje evropskih svetov delavcev za okrepitev nadnacionalnega socialnega dialoga   (Foto: skupna delavcev v neki tovarni, spredaj čez fotografijo izpisan naslov na modri prosojni podlagi)

Evropski sveti delavcev so organi za obveščanje in posvetovanje, ki delavcem zagotavljajo, da so vključeni v odločanje o nadnacionalnih vprašanjih. Zadevajo podjetja, ki imajo več kot tisoč delavcev in poslujejo v vsaj dveh državah EU ali Evropskega gospodarskega prostora (EGP).

Smiselno obveščanje in posvetovanje z delavci o ključnih odločitvah v podjetju lahko pomaga pri predvidevanju in obvladovanju sprememb, kot sta zeleni in digitalni prehod, med drugim v zvezi z odpravljanjem pomanjkanja delovne sile in uvajanjem novih tehnologij. Evropski sveti delavcev imajo pri tem ključno vlogo, zlasti v nadnacionalnem okolju.

V sedanji direktivi so določeni postopki za ustanovitev evropskih svetov delavcev ter obveščanje in posvetovanje z delavci o nadnacionalnih zadevah. Cilj predlagane revizije je okrepiti vlogo evropskih svetov delavcev s poenostavitvijo postopka za njihovo ustanovitev, spodbujanjem smiselnega obveščanja in posvetovanja ter zagotavljanjem, da imajo evropski sveti delavcev potrebne zmogljivosti za opravljanje svojega dela

Več:

Več informacij

Datum objave
24. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji