Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izboljšanje kakovosti in količine vode v EU

Evropska komisija je danes sprejela standardizirano metodologijo za merjenje prisotnosti mikroplastike v vodi in delegirani akt za zagotovitev varne ponovne uporabe očiščene odpadne vode za namakanje v kmetijstvu.

Water consuption 

Ta ukrepa bosta pripomogla h krepitvi odpornosti vode ter izboljšanju kakovosti in količine vode po vsej EU.

Metodologija bo državam članicam v pomoč pri zbiranju informacij o prisotnosti mikroplastike v njihovi verigi oskrbe z vodo. To bo olajšalo primerjavo in razlago doseženih rezultatov v primerjavi s sedanjim stanjem, ko države članice uporabljajo različne metode.

»Zagotoviti želimo, da voda, ki jo uporabljamo, od pitja do namakanja, vedno izpolnjuje najvišje možne varnostne standarde. Obstoječi standardi lahko državljanom zagotovijo, da bo njihova pitna voda skrbno zaščitena pred mikroplastiko in da bo vsaka ponovna uporaba vode varna, da bo omejevala prekomerno črpanje vode in da bo prispevala k obnovitvi prekinjenega vodnega cikla. Da pa bi resnično obnovili ta cikel, moramo zaščititi tudi naša morja. Zato računam na države članice, da bodo naše ambicije za trajnostno rabo morskega okolja prenesle v njihove naslednje morske strategije,« je pojasnil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji