Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izbrane šole za prevajalsko tekmovanje Juvenes Translatores 2022

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 24. novembra 2022.

Juvenes Translatores 2022
EU

Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:

·         Gimnazija Brežice, Brežice,

·         Gimnazija in srednja šola Kočevje, Kočevje,

·         Prva gimnazija Maribor, Maribor,

·         Srednja šola Črnomelj, Črnomelj,

·         Srednja šola Slovenska Bistrica, Slovenska Bistrica,

·         Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, Celje,

·         Škofijska klasična gimnazija, Ljubljana,

·         Šolski center Ptuj, Strojna šola, Ptuj.

Na letošnjem petnajstem tekmovanju bo sodelovalo približno 700 izbranih srednjih šol iz vseh 27 držav članic EU. Tudi letos bodo izbrani kandidati pisali prevode na računalnikih. Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2005

Prijavljeni kandidati bodo na dan tekmovanja prevajali enostransko besedilo iz enega od uradnih jezikov EU v drugega. Na voljo je tako 552 kombinacij. Prevajalska služba Evropske komisije bo nato ocenila vse prevode ter februarja 2023 objavila po enega zmagovalca ali zmagovalko na državo članico, ki bodo kasneje povabljeni na podelitev nagrad v Bruslju. Trenutna slovenska zmagovalka je Ajda Rojnik z Gimnazije Poljane.

Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje že od leta 2007 vsako leto organizira tekmovanje Juvenes Translatores. Namen tekmovanja je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odpreti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. 

Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic. Tekmovanje poudarja tudi bogato jezikovno raznolikost Evrope. 

Več informacij

Datum objave
27. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji