Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Izjava pred mednarodnim dnevom ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil

Izjava pred mednarodnim dnevom ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil.

CoFoE Banner ženska

Pred mednarodnim dnevom ničelne strpnosti do pohabljanja ženskih spolovil, ki ga bomo obeležili 6. februarja 2023, so visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko in podpredsednik Komisije Josep Borrell, podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová, podpredsednica za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica, komisarka za enakost Helena Dalli ter komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen z naslednjo skupno izjavo ponovno potrdili odločno zavezanost Evropske unije izkoreninjenju pohabljanja ženskih spolovil po vsem svetu.

»Pohabljenje ženskih spolovil je kršitev človekovih pravic in oblika nasilja nad ženskami. Ta praksa na noben način ne koristi zdravju, ženskam in dekletom pa zada škodo, ki traja vse življenje.

Prizadene več kot 200 milijonov ljudi po vsem svetu, od katerih jih po ocenah 600 000 živi v Evropi. Odločno moramo ukrepati in doseči spremembe, da bi to prakso izkoreninili, če želimo do leta 2030 izpolniti cilj trajnostnega razvoja 5.3 in jo povsem odpraviti. »

Več:

Več informacij

Datum objave
3. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji